Συνολικές προβολές σελίδας

Από το Blogger.

Φωτογραφικό υλικό

Το φωτογραφικό υλικό αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής εκδρομής της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου μας που πραγματοποιήθηκε στις 7/3/2012 έως 11/3/2012 σε οικιστικές παραδοσιακές περιοχές της Μακεδονίας.
(Κάνετε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)

 
ΝΥΜΦΑΙΟ

Οι κάτοικοι του Νυμφαίου μετείχαν σε όλους τους εθνικούς αγώνες πριν, κατά και μετά την επανάσταση του 1821. Σημαντική ήταν η συμβολή τους και στους αγώνες του 1913, του 1916 και του 1918. Στο Β παγκόσμιο πόλεμο το ίδιο το χωριό αποτέλεσε πεδίο μαχών, ενώ μετά ακολούθησε η Εθνική Αντίσταση και ο Εμφύλιος Πόλεμος, όπου στο Βίτσι έγιναν φονικότατες μάχες. Στην δεκαετία του 50, το Νυμφαίον έπεσε σε παρακμή με αποτέλεσμα το χωριό να ερημώσει και τα περισσότερα σπίτια να γίνουν ερείπια. Τα τελευταία όμως δεκαπέντε χρόνια, με τη βοήθεια πολλών κατοίκων που επέστρεψαν στο χωριό αλλά και με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους το Νυμφαίον ανακαινίστηκε πλήρως και είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της χώρας μας.
Λιθόκτιστα κτίρια με μεταλλική ανοξείδωτη οροφή.
Το κτίριο που φιλοξενούνται τα γραφεία του "Αρκτούρος"
Άποψη του χιονισμένου χωριού.

Χαρακτηριστικό δώμα Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής
Λιθόκτιστο κτίριο.
Αρχοντικό Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής με το γνωστό χαγιάτι στο μέσο του κτιρίου.


ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Τα παλιά αρχοντικά της Καστοριάς χτίστηκαν σε μια περίοδο που άνθιζε το εμπόριο με την Βενετία και τις άλλες πόλεις στην ακτή της Αδριατικής. Οι 17ος και 18ος αιώνες ήταν περίοδος ιδιαίτερα πλούσια για τους κατοίκους της Καστοριάς. Όντας στο σταυροδρόμι των Δυτικών Βαλκανίων, και ακόμα πιο πέρα, οι έμποροι της πόλης είχαν τις ευκαιρίες να αποκτήσουν μεγάλες περιουσίες που επέτρεπαν την ανέγερση αρχοντικών μεγάλης αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Χαρακτηριστικό αερχοντικό Μακεδονικής αρχιτεκτονικής στη παραλία της Καστοριάς.

Λίμνη Καστοριάς

Στα σοκάκια της παλιάς πόλης.

Ερειπωμένο σπίτι προς ανακαίνηση.

Βόλτα στη λίμνη.

ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ)

Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Εδεσσας και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Bόρας βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Aγίου Aθανασίου (ή Tσέγανη). Το χωριό κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στους πρόποδες του βουνού Bόρας (ή Kαϊμακτσαλάν), στην κορυφή Πιπερίτσα στα 1.200 μ., και ήταν κάποτε μια ανθούσα κτηνοτροφική κοινότητα μέχρι τη δεκαετία του '70. Mετά άρχισε η κάθετη πτώση, μέχρι το 1995 οπότε όλο το χωριό «ρήμαξε» και έφτασε να αριθμεί μόνο δύο οικογένειες. Oι υπόλοιπες είτε «πήραν των ομματιών τους», είτε μετοίκησαν χαμηλότερα στον Νέο Aγιο Aθανάσιο.
Mε την κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου το 1995 η κατάσταση αντιστράφηκε. Σήμερα είναι ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό με κεραμοσκεπή κτίρια, δείγματα της πολύ ενδιαφέρουσας παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που συνδυάζεται απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής.
Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Aναλήψεως, η οποία κτίστηκε στα τέλη του 1700.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.