Συνολικές προβολές σελίδας

Από το Blogger.

Τι είναι Βιοκλιματισμός

Σπίτι από άχυρο και πηλό.
. Όταν λέμε πως ένα κτήριο είναι βιοκλιματικό, εννοούμε πως χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερα ενεργοβόρα στοιχεία για την μέγιστη δυνατή ψύξη-θέρμανση με τη λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει πρώτα απ’όλα να χρησιμοποιούμε παθητικά συστήματα ψύξης-θέρμανσης. Δηλαδή να χρησιμοποιούμε πράγματα για την διευκόλυνση μας χωρίς να χρειάζεται ηλεκτρική ισχύς.

Ένα από αυτά είναι ο ηλιακός τοίχος. Οι ηλιακόι τοίχοι είναι συνήθως φτιαγμένοι από υλικά υψηλής θερμοχωρητικότητας όπως πέτρα, συμπαγή τούβλα, σκυρόδεμα ή ακόμα και από δοχεία που περιέχουν νερό ή άλλα υλικά τα οποίο ονομάζονται υλικά αλλαγής φάσης. Οι τοίχοι αυτοί είναι επιπλέον σκουρόχρωμοι για την καλύτερη δυνατή συλλογή ηλιακής ακτινοβολίας.

Η ακτινοβολία αυτή μεταφέρεται με αγωγή και συναγωγή (μεταφορά μέσω του αέρα) μέσα στον εσωτερικό χώρο του κτηρίου.

Πέρα από τα παθητικά συστήματα ψύξης-θέρμανσης, άλλη μία σημαντική προϋποθεση είναι ο προσανατολισμός του κτηρίου. Το κτήριο πρέπει να είσαι σωστά διαμορφωμένο ώστε να εκμεταλέυεται όλες τις φυσικές παραμέτους όπως τον ήλιο, τον αέρα κ.τ.λ. Το σπίτι και τα παράθυρα πρέπει να είναι στραμμένα προς τον νότο, ώστε να εξασφαλίσει την μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία κατά την διάρκεια της ημέρας.

Στις άλλες κατευθύνσεις του σπιτιού χρειάζεται να μπουν πετάσματα ώστε ο ήλιος να φτάνει στο εσωτερικό του σπιτιού το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι να μένει εκτός του σπιτιού. Επίσης πολύ σημαντικός είναι και ο αερισμός του σπιτιού. Αυτό επιτυνχάνεται με την κατασκευή ανοιγμάτων σε κατάλληλες θέσεις σε συνδυασμό με την χρήση κατάλληλων υλικών που σώζουν το σπίτι από ”ασφυξία”.

Για παράδειγμα πρέπει να έχουμε κουφώματα στο κάτω μέρος του σπιτιού για να φέρνει ή να διώχνει ψυχρό αέρα και κουφώματα στο πάνω μέρος του σπιτιού για την ίδια λειτουργία αλλά για θερμικές αέρινες μάζες. Έτσι εξασφαλίζεται ο κατάλληλος αερισμός στο σπίτι που θα βοηθήσει κατά πολύ στον βιοκλιματισμό και στην εξοικονόμηση ενέργεια.

Με αυτά τα ”απλά” πράγματα μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα χωρίς να κουραστούμε και πολύ, απλώς με την εύρεση ή με την κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού.
Η εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια και χρημάτων φτάνει επίσης το 40%!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.